28 mai 2024

Zi liberă pentru elevi și profesori de Ziua Învățătorului

Elevii și profesorii din România vor avea parte de o zi liberă miercuri, 5 iunie 2024, cu ocazia Zilei Învățătorului. Această zi liberă este o premieră la nivel național și vine ca rezultat al noului contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, semnat după marea grevă a profesorilor și intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Conform Edupedu.ro, ziua nu trebuie recuperată.

Gheorghe Lazăr și legătura cu Avrig

Ziua Învățătorului este sărbătorită anual pe 5 iunie și reprezintă data nașterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului românesc modern. Gheorghe Lazăr s-a născut la Avrig și este recunoscut ca fondatorul învățământului în limba națională din Țara Românească. În anul 1818, el a înființat la București prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava. Această inițiativă a lui Gheorghe Lazăr a pus bazele educației moderne în România și a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării culturale și educaționale a țării.

Activități extrașcolare și organizare

Potrivit Ministerului Educației Naționale (MEN), Ziua Învățătorului va fi sărbătorită prin activități extrașcolare organizate de fiecare unitate de învățământ, fără a avea loc cursuri normale. Conform prevederilor contractului colectiv de muncă unic, semnat între MEN și federațiile sindicale reprezentative din învățământ, părțile convin să sărbătorească Ziua Învățătorului și Ziua Internațională a Educației (5 octombrie) prin manifestări specifice dedicate acestor evenimente. În timpul desfășurării acestor activități, nu se vor presta activitățile prevăzute în fișa postului a fiecărui salariat din învățământ.

Context și semnificație

Datele de 5 octombrie și 5 iunie au fost introduse și marcate distinct în structura anului școlar 2013-2014, în urma unei decizii luate pe 3 iunie 2013 de ministrul Educației Naționale de atunci, Remus Pricopie, și de liderii sindicatelor din învățământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) și Marius Nistor (Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”).

În contextul actual, ziua liberă oferită cu ocazia Zilei Învățătorului reprezintă un pas important în recunoașterea și aprecierea eforturilor cadrelor didactice din România. Gheorghe Lazăr, figura centrală a acestei sărbători, continuă să inspire generații întregi de educatori și elevi, având un impact durabil asupra sistemului educațional românesc.

Comments are closed.