24 mai 2024

Vizită internațională la Ocolul Silvic Avrig

Descoperirea patrimoniului genetic al pădurilor românești

În cadrul conferinței internaționale intitulată „Seed Orchards – the Key Stage in Forest Tree Breeding and Sustainable Forest Management”, organizată de INCDS „Marin Drăcea” împreună cu Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov, peste 60 de reprezentanți din întreaga lume au vizitat pe 22 mai 2024 plantajul de brad (Abies alba) „Poiana Neamțului”, cultura experimentală cu proveniențe de molid (Picea abies) instalată în 1980 și un arboret sursă pentru producerea materialelor forestiere de reproducere de brad din zona Porumbacu, toate administrate de Ocolul Silvic Avrig din cadrul Direcției Silvice Sibiu.

ȘTIAȚI CĂ?

 • Proveniența Avrig în cercetările I.U.F.R.O.
  În cadrul I.U.F.R.O. (International Union of Forest Research Organizations) s-au cercetat 26 de proveniențe de brad (Abies alba Mill) în vârstă de 12 ani, în 6 variante (field test sites) în Bavaria. Rezultatele au arătat că proveniența Avrig din România era deosebit de viguroasă. Sămânța de brad pentru aceste exemplare a fost recoltată din UP II Porumbacu, parcelele 95-114. Proveniența Avrig s-a situat pe locul 2 în ceea ce privește creșterea în înălțime, fiind depășită doar de o proveniență din Franța – Massif du Danon.
 • Plantajul de brad din Avrig
  Pentru a valorifica patrimoniul genetic deosebit al arboretelor din zonă, în 1979 s-a înființat un plantaj de brad (U.P. IV, u.a. 306P) cu o suprafață de 5 hectare și 1400 clone originare din patru zone din România. Proveniența clonelor este următoarea: Avrig – 217 arbori, Azuga – 147 arbori, Sinaia – 1023 arbori și Rusca Montană – 13 arbori.
 • Producția de semințe
  Încă din 1992, plantajul a început să producă primele conuri, obținându-se în ultimii ani cantități importante de semințe. Din 2011, după acoperirea necesarului intern, semințele recoltate au fost valorificate preponderent în țări din Europa, precum Germania, Austria și Anglia, contribuind astfel la creșterea valorii pădurilor europene.
 • Record de recoltare
  În anul 2020 s-a recoltat cea mai mare cantitate de sămânță din plantaj, și anume 1710 kg de sămânță.

Vizita internațională la Avrig

Evenimentul din 22 mai 2024 a fost o ocazie deosebită pentru reprezentanții internaționali de a descoperi și înțelege importanța și valoarea patrimoniului genetic al pădurilor din Avrig. Vizita a inclus:

 • Plantajul de brad „Poiana Neamțului”
 • Cultura experimentală de molid (Picea abies)
 • Arboret sursă pentru producerea materialelor forestiere de reproducere de brad din zona Porumbacu

Această conferință a subliniat rolul esențial al cercetării și managementului durabil al pădurilor în conservarea și îmbunătățirea biodiversității forestiere, punând în valoare contribuția României la patrimoniul forestier european.

Ocolul Silvic Avrig, prin gestionarea acestor resurse valoroase și participarea activă la cercetări internaționale, demonstrează angajamentul României pentru conservarea și dezvoltarea sustenabilă a pădurilor. Activitățile de la Avrig reprezintă un exemplu de bune practici în silvicultură, având un impact semnificativ asupra biodiversității și valorii economice a pădurilor din Europa.

sursa foto: Facebook

Comments are closed.