12 mai 2024

Un maraton cultural în inima Tradițiilor Românești

Ziua de astăzi a fost o veritabilă călătorie în profunzimea tradițiilor românești la Avrig și Sibiu, unde participanții au avut oportunitatea de a explora diversele fațete ale patrimoniului vestimentar național. Dimineața a început cu o vizită la Muzeul Avrig, urmată de un eveniment deosebit la Muzeul ASTRA, începând de la prânz.

Deși condițiile meteo nu au fost favorabile, ploaia torențială transformând întâlnirea într-o activitate predominant indoor, acest lucru nu a umbrit cu nimic bogăția și calitatea prezentărilor. Participanții au avut parte de o experiență culturală rară, cu o atenție specială acordată costumului tradițional masculin din zona Mărginimii Sibiului și Avrig, precum și costumului bărbătesc de mire, săsesc, caracteristic Zonei Sibiului.

Specialiștii de la Muzeul ASTRA, recunoscuți pentru dedicarea lor în păstrarea și promovarea tradițiilor, au adus în fața publicului piese vestimentare valoroase din depozitul de conservare. Acest gest a permis vizitatorilor să admire detalii autentice și să înțeleagă mai bine semnificațiile culturale înscrise în fiecare element al portului tradițional.

Prezentările de ie din zona Sibiului și de cămașă femeiască săsească au fost completate de un expozeu impresionant despre costumul bărbătesc, subliniind astfel că tradiția vestimentară masculină este la fel de bogată și diversificată.

Recunoștința organizatorilor se îndreaptă către Muzeul ASTRA Sibiu și doamna Mirela Crețu pentru ospitalitate și pentru felul inovativ în care leagă acest eveniment anual de momente culturale unice. De asemenea, mulțumiri speciale merg către doamnele Elena Găvan și Camelia Ștefan, pentru prezentările lor captivante și pentru răbdarea de a răspunde la numeroasele întrebări ale participanților, oferindu-le o perspectivă amănunțită asupra subiectului.

Astfel, evenimentul din acest an a reușit să pună în lumină importanța păstrării și cunoașterii tradițiilor vestimentare, nu doar ca elemente de patrimoniu, ci și ca părți vii ale identității culturale românești.

Sursa foto: Facebook

Comments are closed.