3 iunie 2024

Știați că… povestea primei cabane montane din România a început acum 143 de ani?

Construită în Munții Făgăraș, prima cabană montană din România a fost inițial cunoscută sub numele de „Casa de adăpost Șerbota”, iar mai târziu a fost redenumită „Cabana Negoiu”. Conform stirdecluj.ro, povestea acestei cabane a început în 1880 cu înființarea „Siebenburgischer Karpatenverein” (SKV), o asociație dedicată construirii de poteci și refugii montane, precum și promovării turismului în Munții Carpați.

Începuturile cabanei

În 1881, SKV a construit patru cabane montane, printre care se număra și Cabana Negoiu. Aceasta a fost ridicată în câteva luni, timp în care a fost amenajată și o parte a potecii care duce la cabană, dinspre Bârcaciu. „A fost construită în câteva luni, timp în care s-a amenajat inclusiv o parte a potecii care duce la cabană, dinspre Bârcaciu”, spune Radu Zaharia, unul dintre cei mai experimentați ghizi montani din județul Sibiu.

Traseul inițial și dezvoltarea cabanei

Primul traseu spre cabana Negoiu pornea dinspre Avrig, în direcția Poiana Neamțului – Bârcaciu, urmând o veche potecă folosită de ciobani în transhumanță, cunoscută sub denumirea de „Plaiul Țării”. Pentru a ajunge la Negoiu, din această potecă păstorească a fost amenajată, în zona Puha, o nouă potecă ce trecea pe deasupra Cascadei Șerbota și ajungea la poiana unde a fost construită cabana.

De-a lungul timpului, construcția cabanei a suferit numeroase transformări. Prima cabană, construită în 1881 din bârne etanșate cu lut și mușchi și acoperită cu șindrilă, a fost urmată în 1890 de o a doua cabană, mai mare. Prima cabană a devenit locuința cabanierului. În 1937, a fost construită cea de-a treia cabană, cunoscută drept „cabana veche” sau „La Prici”, care astăzi găzduiește echipa de la Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu. Cabana mare, dată în funcțiune pe 10 mai 1963, este amplasată la câțiva zeci de metri de aceasta.

O istorie bogată și o priveliște de neuitat

În colecția „Periodice” de la Biblioteca Astra Sibiu sunt numeroase articole care descriu frumusețea peisajului de care se bucură toți cei care urcă la Negoiu, precum și performanța de a fi prima cabană montană din țară. Almanahul turistic din 1965 menționează: „În anul 1880 se înființa la Sibiu cea dintâi asociație turistică din Carpați, iar în 1881 se construia pe Negoiu prima cabană românească.”

Cabana Negoiu astăzi

În prezent, Cabana Negoiu este un punct fierbinte pe harta turismului montan național. Este aleasă de cei care doresc să vadă Cascada Șerbota și Valea Șerbotei, sau să urce pe Vârful Negoiu, Piatra Caprei și Vârful Scara. Pe lângă frumusețea naturală, cabana oferă și o incursiune în istoria turismului montan din România, fiind un simbol al pasiunii și dedicării pentru explorarea și conservarea munților noștri.

Cabana Negoiu continuă să fie un refugiu pentru turiști, păstrându-și farmecul și importanța de-a lungul anilor, rămânând un loc emblematic pentru iubitorii de munte și natură.

sursa foto: bizbrasov.ro

Comments are closed.