27 mai 2024

Știați că în 2016 a avut loc turul ciclist al bisericilor fortificate din Transilvania?

În 2016, a avut loc prima ediție a Turului Ciclist al Bisericilor Fortificate din Transilvania, cunoscut sub numele de Bike & Like. Acesta a fost un eveniment sportiv și turistic organizat de Asociația No Stress, în parteneriat cu programul „Descoperă Sufletul Transilvaniei”.

Un tur special

Bike & Like îmbină competiția de ciclism pentru amatori cu turismul cultural și ecologic, promovând bisericile fortificate din Transilvania în rândul sportivilor din România și din străinătate. Evenimentul a fost conceput pentru a încuraja descoperirea patrimoniului cultural românesc printr-o activitate sportivă plăcută.

Biserica fortificată din Avrig

Printre obiectivele vizitate de participanți s-a numărat și reședința de vară a baronului Brukenthal din Avrig, cunoscută și sub numele de Palatul Brukenthal. Aceasta este situată în Avrig și este înconjurată de singura grădină barocă din România. Palatul, proiectat de același arhitect care a realizat planurile Palatului Schönbrunn din Viena, este un exemplu de eleganță barocă și rafinament, denumit odinioară „Edenul Transilvaniei”.

Desfășurarea evenimentului

Participanții au fost repartizați pe categorii de vârstă și performanțe sportive, având ocazia să concureze și să viziteze locuri deosebite precum:

  • Biserica Fortificată Cristian
  • Biserica-Cetate Fortificată Cisnădioara
  • Biserica Evanghelică Turnișor (Sibiu)
  • Biserica-Cetate Fortificată Cisnădie

Turul a fost structurat pentru a oferi atât o competiție sportivă de ciclism, cât și itinerarii turistice în zone cu peisaje unice și tradiții autentice. Medalia acordată participanților a fost realizată de firma orădeană Alex Sztankovits, reprezentând un simbol al implicării și efortului lor.

Ciclismul este o activitate care îmbină plăcerea de a explora peisaje frumoase cu beneficiile pentru sănătate. În România, ciclismul are o istorie îndelungată, fiind promovat încă din secolul al XIX-lea de personalități și cluburi cicliste. De-a lungul anilor, ciclismul a devenit o disciplină sportivă bine organizată, cu concursuri și velodromuri care au pus România pe harta ciclismului internațional.

Bike & Like 2016 nu a fost doar un eveniment sportiv, ci și o modalitate de a redescoperi și promova patrimoniul cultural al Transilvaniei. Participanții au avut ocazia să se bucure de frumusețea peisajelor și de istoria bogată a bisericilor fortificate, contribuind totodată la popularizarea turismului cultural și ecologic în România.

Comments are closed.