4 iunie 2024

Gheorghe Lazăr, Cetățean de Onoare post-mortem al orașului Avrig

Pe data de 5 iunie, orașul Avrig va marca împlinirea a 245 de ani de la nașterea cărturarului Gheorghe Lazăr, printr-o ceremonie solemnă în cadrul căreia Consiliul Local Avrig va acorda post-mortem titlul de „Cetățean de Onoare” acestuia.

În acest sens, Consiliul Local Avrig a adoptat o hotărâre care onorează contribuția lui Gheorghe Lazăr la dezvoltarea învățământului românesc. Acordarea post-mortem a titlului este în conformitate cu prevederile HCL Avrig nr. 15/2013 privind aprobarea Regulamentului pentru acordarea titlului de „Cetățean de onoare al orașului Avrig” și Statutului orașului Avrig, respectând legislația în vigoare.

Gheorghe Lazăr, născut la Avrig pe 5 iunie 1779, este recunoscut ca întemeietorul învățământului românesc. Între anii 1806 și 1809, a studiat teologia la Viena, dar s-a orientat și spre studiul dreptului, filozofiei, istoriei și științelor fizico-matematice. El a fost promotorul ideii de înființare a unei școli superioare cu predare în limba română, într-o perioadă în care în Țara Românească nu existau instituții de învățământ în limba română, ci doar în limba greacă.

Prima școală românească a fost inaugurată la Sfântul Sava, unde exista deja o academie grecească înființată de Constantin Brâncoveanu în 1707. Noua instituție a devenit rapid un centru de consolidare a culturii românești.

Gheorghe Lazăr s-a întors bolnav în satul natal, Avrig, unde a decedat pe 17 septembrie 1823, la vârsta de 44 de ani. El a fost înmormântat în curtea bisericii ortodoxe din Avrig. Nicolae Bălcescu l-a inclus pe Gheorghe Lazăr printre cei care, prin intermediul școlii și cultivării limbii și istoriei naționale, au pus „stâlp de temelie naționalității române”.

Ceremonia solemnă pentru acordarea titlului de cetățean de onoare cărturarului avrigean va avea loc miercuri, 5 iunie, începând cu ora 17:00, la Casa de Cultură a orașului Avrig. Evenimentul va include un recital coral oferit de corul Liceului Tehnologic Mârșa, sub coordonarea prof. Laura Andraș – Prisacă, un moment poetic susținut de elevii Liceului Tehnologic Mârșa, sub îndrumarea prof. Cătălina Iarca și prof. Mădălina Neaga, și un spectacol de teatru prezentat de elevii Liceului Teoretic Gheorghe Lazăr Avrig, coordonați de prof. Bianca Grancea.

Comments are closed.