24 mai 2024

Fostul primar din Avrig e nou președinte al Rutei Cafenelelor Istorice

Arnold Gunter Klingeis, fost primar din Avrig, a fost ales recent președinte al prestigioasei Rute a Cafenelelor Istorice (Historic Cafes Route), un traseu cultural oficial al Consiliului Europei. Această alegere marchează o recunoaștere semnificativă a contribuțiilor sale în promovarea patrimoniului cultural european.

Alegerile și implicarea românească

Alegerile pentru conducerea Historic Cafes Route s-au desfășurat pe 23 mai 2024, iar Arnold Gunter Klingeis a fost ales de șase din cei șapte membri ai consiliului director. Klingeis, care a fost anterior ambasador al acestei rute culturale pentru România, a primit sprijinul necesar pentru a ocupa cea mai înaltă funcție în cadrul structurii. Alături de el, Marius Rafa, patronul Pardon Cafe Sibiu, a fost ales trezorier al organizației.

Reprezentanți de renume din Sibiu

Atât Arnold Gunter Klingeis, cât și Marius Rafa sunt reprezentanți ai unor locații emblematice din județul Sibiu. Klingeis reprezintă Brukenthal Palace Cafe Avrig, prima locație din România admisă în Historic Cafes Route, în timp ce Marius Rafa reprezintă Pardon Cafe Sibiu, primul local din municipiul Sibiu care a obținut statutul de membru în organizație.

Consiliul director al Historic Cafes Route

În urma alegerilor, Consiliul Director al Historic Cafes Route include, pe lângă cei doi români, și alte personalități europene: vicepreședinte Alesandros Delithanasis (Italia), secretarul Dimitris Kontoleon (Grecia), Jorge Martinez (Spania), Edith Olosz (CH9 Inspiatio din Brașov), și Victor de Sa Marques (Portugalia). Alegerile au avut loc online, cu participarea tuturor celor șapte membri ai consiliului director.

Brukenthal Palace Cafe Avrig: Un giuvaer istoric

Brukenthal Palace Cafe Avrig, reprezentată de Arnold Gunter Klingeis, este amenajată în cadrul fostei reședințe de vară a baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei în perioada 1777-1787. Domeniul baroc de la Avrig, proiectat de același arhitect care a realizat planurile Palatului Schönbrunn din Viena, este un exemplu remarcabil de arhitectură barocă târzie. Acest loc, odinioară cunoscut sub numele de Edenul Transilvaniei, îmbină eleganța și rafinamentul istoric cu frumusețea naturală într-un mod inedit.

Ruta Cafenelelor Istorice: Un traseu cultural european

Historic Cafes Route este unul dintre cele 49 de Trasee Culturale ale Consiliului Europei, primind certificarea oficială în iunie 2022. Această rețea culturală promovează patrimoniul cafenelelor istorice, locuri care au jucat roluri esențiale în viața socială, culturală și politică a Europei.

Alegerea lui Arnold Gunter Klingeis ca președinte al Historic Cafes Route este o recunoaștere a eforturilor sale de a promova patrimoniul cultural și de a consolida legăturile culturale dintre țările europene. Ca fost primar din Avrig, el continuă să fie un ambasador al valorilor culturale și istorice, contribuind la păstrarea și promovarea acestora pe scena internațională.

Comments are closed.