6 mai 2024

Cea mai mare șezătoare din țară se ține la Avrig

Biblioteca Orășănească Avrig, în colaborare cu Asociația Prietenii Avrigului, pregătește deja a șasea ediție a evenimentului „Hai cu lucru la Avrig! Cu traista pe uliţă”. Această șezătoare, care a adunat anul trecut peste 330 de participanți din 29 de șezători din toată țara, se anunță a fi o experiență plină de tradiție și comunitate.

Întâlnirea va avea loc la Biblioteca Avrig, unde persoane pasionate de cultura și portul tradițional românesc se vor reuni pentru a celebra obiceiurile și meșteșugurile autentice. Participanții provin din diverse zone ale țării, inclusiv din Maramureș, Bacău, Brașov, Galați, Brăila, Cluj și Vrancea.

Evenimentul va debuta cu strigăte și chiuieli tradiționale specifice zonei Avrig, un moment autentic ce își propune să întâmpine invitații într-un mod tradițional și plin de energie. Tema ediției de anul acesta este „Cu traista pe uliță”, o tradiție rurală în care femeile își adunau lucrurile în traistă pentru a merge la vecine sau la rude, niciodată cu traista goală, ci mereu însoțite de bunătăți precum mere sau plăcinte.

Întâlnirea va avea loc pe 11 mai, începând cu ora 9:30, și va continua până în jurul orei 16. Participanții sunt încurajați să poarte port popular specific zonei lor de proveniență pe durata întâlnirii. Vor avea loc activități diverse, de la cântec și dans, până la activități de croșetat, împletit, cosit și schimb de modele de cusut. De asemenea, domnii vor avea ocazia să lucreze în lemn și să împărtășească cunoștințe despre meșteșugurile tradiționale.

Evenimentul își propune să păstreze autenticul și să promoveze portul și meșteșugurile tradiționale, subliniind importanța lor ca factori identitari. Gastronomia locală va fi și ea la loc de cinste, participanții având ocazia să pregătească și să savureze preparate tradiționale, precum celebrele sarmale, fără condimente, doar cu ingrediente simple și autentice. Evenimentul reprezintă un moment de bucurie, comunitate și păstrare a tradițiilor, aducând împreună locuitori din Avrig și din întreaga țară pentru a celebra moștenirea culturală românească.

Comments are closed.