23 mai 2024

Creșterea pieței apartamentelor închiriate în regim hotelier în Avrig

Avrigul, alături de alte localități din județul Sibiu, a cunoscut o creștere semnificativă în ceea ce privește cazarea în apartamente închiriate în regim hotelier. În 2024, acest tip de cazare reprezintă 12% din totalul locurilor de cazare din județ, în contextul în care, oficial, în 2020, aceste locuri nu existau. Această tendință reflectă o schimbare importantă în preferințele turiștilor și un impact semnificativ asupra pieței hoteliere tradiționale.

Evoluția pieței de cazare în Avrig și Județul Sibiu

Numărul sosirilor în apartamentele închiriate în regim hotelier a crescut constant în ultimii ani. În 2023, au fost înregistrate 49.416 de sosiri, o creștere semnificativă față de 40.067 în 2022 și 24.902 în 2021. Această creștere este evidentă și în numărul de înnoptări, care a ajuns la 85.664 în 2023, comparativ cu 65.000 în 2022 și 43.000 în 2021.

Majoritatea acestor apartamente sunt situate în municipiul Sibiu, însă localitățile din jur, inclusiv Avrig, au început să atragă tot mai mulți turiști. În Avrig, acest tip de cazare a devenit tot mai popular, contribuind la diversificarea ofertei turistice și la atragerea unui număr crescut de vizitatori.

Cazare Avrig: Oportunități și Provocări

Pentru Avrig, creșterea numărului de apartamente închiriate în regim hotelier aduce atât oportunități, cât și provocări. Pe de o parte, acest tip de cazare oferă turiștilor opțiuni mai flexibile și adesea mai accesibile, ceea ce poate atrage un număr mai mare de vizitatori. Pe de altă parte, hotelierii tradiționali din Avrig se confruntă cu o concurență crescută, deoarece apartamentele închiriate nu sunt supuse acelorași reglementări stricte ca și hotelurile sau pensiunile.

Concurența neloială și problemele Hotelierilor

Asociația Județeană de Turism Sibiu a organizat recent o întâlnire de lucru cu hotelierii din județ, inclusiv din Avrig, pentru a discuta provocările sezoniere. Reprezentanții HORECA au semnalat că apartamentele închiriate în regim hotelier nu sunt supuse acelorași normative și controale ca hotelurile și pensiunile, ceea ce creează o concurență neloială.

„Este o concurență neloială. Nu au atâtea controale, nu au nici aceleași condiții, cum sunt la noi și totuși noi trebuie să ne raportăm la prețurile lor. Noi avem cheltuieli pe Credidam, artiști, plus altele, ei nu au chiar atâtea. Însă nu au nici condiții. Mulți încasează banii și la negru”, a declarat Cristina Anghelina, managerul unei pensiuni din județ.

Perspective pentru viitorul pieței de Cazare în Avrig

Pentru Avrig, adaptarea la această nouă realitate a pieței cazărilor turistice va fi esențială. Hotelierii și proprietarii de pensiuni vor trebui să găsească modalități de a concura eficient cu apartamentele închiriate în regim hotelier, poate prin oferirea de servicii suplimentare sau pachete atractive pentru turiști.

În același timp, autoritățile locale și județene ar putea lua în considerare implementarea unor reglementări mai stricte pentru apartamentele închiriate în regim hotelier, pentru a asigura o concurență echitabilă și pentru a proteja investițiile făcute în industria hotelieră tradițională.

Creșterea numărului de apartamente închiriate în regim hotelier în Avrig și în județul Sibiu reflectă o schimbare semnificativă în preferințele turiștilor. Acest fenomen aduce atât beneficii, prin atragerea unui număr mai mare de vizitatori, cât și provocări, prin crearea unei concurențe acerbe pentru hotelurile și pensiunile tradiționale. Adaptarea la aceste schimbări și găsirea unor soluții echilibrate vor fi cruciale pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului turistic în Avrig și în întreaga regiune. Avrigul devine astfel un exemplu relevant în peisajul turistic al județului Sibiu, unde cazarea în regim hotelier începe să joace un rol din ce în ce mai important.

Comments are closed.